Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.



Nybergs affär och filminspelning

Nybergs affär och filminspelning

Foto: Okänd fotograf
I början av affärslivet i Brunnsvik
Denna gamla bild från Bröderna Nybergs affär i Brunnsvik är lite svår att tidsbestämma. Vi tror att den kan vara från tiden kring åren 1915-20. På bilden syns i alla fall syskonen Karl Oskar (f 1895) och Anna Sofia (f 1897) Nyberg.

Lerstugan i Norrvik, efter Gamla Norrviksvägen verkar vara byggd omkring år 1890.
Under den tid som vi höll på med cirkeln "Gamla Sörvik" på slutet av 1970-talet antecknades att i det huset skulle det ha varit en affär inredd.
Hur länge har denna affär funnits?
En del saker kan stämma att butiken fanns först i Norrvik, när vi vet att vissa kunder åkte ångbåt från Gamla Prästhyttan till Norrvik, där de handlade i butiken och sedan bar gående med varorna tillbaka till Gamla Prästhyttan där de var boende fram till omkring 1914.

Kundunderlaget gjorde att eventuellt den här affären flyttades till Brunnsvik, dels på grund av den expansion av innevånarantalet ökade vid tillkomsten av Lekombergs gruvas etablering omkring år 1910.

En liten notis blir antecknad att Gustaf Reimers har tagit ett foto över Brunnsvik år 1907. På detta foto kan man ana taket på byggnaden som inrymde affären.

Hur länge de drev affären i Brunnsvik? De källor som finns tillgängliga är att affären i Oskar Nybergs regi fanns till början av år 1928.
Bröderna Nybergs affär i Brunnsvik var under hela tiden huvudbutiken medan  affären i Sörvik var en filial. Nu har vi en liten okänd lucka om vilka som förestod affären under ett antal år, men då styrdes affären från butiken i Sörvik.

Nils Nyberg var handelsman i butiken i Brunnsvik fram till omkring 1965 medan Inga-Lill Andersson, född Nyberg, förestod affären tills att rörelsen upphörde 1968.

I affären fanns nästan allt från köttdisken till vänster och disken med fiskegrejer till höger. Även inne i butiken fanns en "kundstol" där personer förde olika diskussioner. Själv var jag många gånger in i butiken och vid ett tillfälle fick jag åka till kolonin i Fängenhällarna med 15 kilo köttfärs på pakethållaren under slutet av 1950-talet.
 
Anslagstavlan efter vägen ner till affären.
På den korta vägen ned till Bröderna Nybergs affär i Brunnsvik fanns en stor anslagstavla med många upprop om kristna möten i Salemkapellet.
Den var alldeles full av anslag.
På eller vid denna anslagstavla fanns en automat där man kunde få tag i en ask av det då populära märket "Tulo". En dag stod en liten parvel där och stoppade in en 25-öring i automaten och fick ut sin ask "Tulo", men det stod också en text att man fick pengarna åter i en lucka. Hur han än grävde i den lilla luckan så fick han inte tillbaka sin 25-öring. Men till slut gick det upp ett litet ljus i parvelns huvud att man inte kunde få både tulo-asken och 25-öringen.
Berättare Per Gustavsson.

Butiken i Brunnsvik blev en inspelningsplats

Utanför vid filminspelning
Foto: © N-E Nordqvist 2009

Under en av mina små upptäcktsfärder i Brunnsvik, så kunde jag se att det var något speciellt nere vid den nedlagda affären. Min nyfikenhet gjorde att jag tog mig ner till den före detta butiken. Förstod att det rådde tystnad och krävdes koncentration av de medverkande. Därför blev bilden tagen från ett litet längre håll denna dag i augusti. Nu var det inte så många dagar de var där och höll på med inspelning av en blivande film.
 
Inne i den före detta butiken

Foto: © N-E Nordqvist 2009

Under matuppehållet, inne i det stora huset på gården så gjorde jag en liten visit, för att se hur det såg ut efter 50 år sedan man cyklade till Fängen­hällarna med köttfärsen. Visst kände jag igen några saker sedan förr. Kyldisken stod kvar på sin plats sedan förr i tiden.
 
Samling utanför ingången

Foto: © N-E Nordqvist 2009

Framförde i alla fall ett önskemål att dokumentera alla deltagarna, som var med under de soliga augustidagarna 2009. Det var inga problem att få de uppställda framför entrén till den före detta butiken. Vad filmen hette som de spelade in, var länge ett problem för mig. Men tack vare hjälp, så kom det ett sms med namnet på filmen: "Radio Luxemburg".
Filmen hade sedan premiär på Avenybiografen i Ludvika.
En av skådespelarna satt länge ute på gårdsplanen efter maten och fotograferingen av gänget och vi pratade en hel del innan de ropade att det var dags för inspelning. Nu måste jag återgå till mitt jobb blev den sista kommentaren från hans sida.
Innan jag fotograferade "gänget" så ställdes frågan om alla var införstådda att bilden ovan kunde hamna på den här hemsidan. Efter fotograferingen återgick nästan alla till att fortsätta sitt arbete.

Text och redigering 2011-11-29 NEN