Dagisbarn vid branddammen vid Brunnsvik

Foto: ©N-E Nordqvist 2000-11

Det var en tid sedan de här dagisbarnen gick på dagis vid undervåningen av matsalen inom före detta skolans område. Egentligen var det inte att dokumentera barnen mitt lilla uppdrag denna gråmulna novemberdag, utan det var ett annat motiv. Barnen kom i samlad trupp från gångstigen vid sporthallen på väg hem till dagiset. Av någon anledning fick en av ledarna lämnade gruppen och hämta något som saknades inne på dagiset som låg på andra sidan av nuvarande riksvägen.

Något var intressant där nere i vattnet som fångade barnens intresse och alla glömde att de blev dokumenterade  med en kamera och Urhemmet i bakgrunden.
 

Samma plats men nästan 18 år senare

Foto: ©N-E Nordqvist 2018-06

Nästan samma plats som jag hade i minnet när jag tog denna bild snart arton år senare. Samtidigt är lite med vemod som jag ser att dammen håller på att växa igen med olika vattenväxter.
Att vi skriver "branddammen" hör egentligen till att tillgången av vatten var dåligt på den tiden det fanns ett brandförsvar under Lekombergs och Sörviks Brandkår. Troligen kan vi gå ännu längre tillbaka i tiden, till början av 1930-talet då när kurserna hölls på Brunnsviks folkhögskola så fanns det ett antal elever var verksamma som brandmän under deras lärotid.
En annan anledning var väl också att det kommunala vatten­lednings­nätet var inte utbyggt som det är nu.
Det är också lite med sorg i hjärtat att se hur den växer igen då den tidigt på hösten/vintern igenfrusna vattenytan var ett näste för oss som tyckte om att åka skridskor och leka med puck och klubba. Inte många av barnen idag vet hur roligt vi hade här på branddammen.