Första dragningen för fiber

Fiberdragning

Foto: ©N-E Nordqvist 2016.

De första metrarna för nedläggning av slangar för fiber inträffade på morgonen den 27/4 där de startade med att plöja ner slangar mot Sörvik och vidare till före detta Röda-Stugan vid Iviken. Därefter påbörjas delen fram till olika fastigheter, först och främst fram till tomtgränser på vissa ställen var det sagts från början.
 

Nedläggning slang för fiber på fastighetstomt

Foto: ©N-E Nordqvist 2016.

Så var det dags att lägga ner slang för fiber inom de fastigheter som önskade en fiberanslutning. Många kanske kan se detta som om elnäten och tefefonnätet byggdes upp i Sverige för länge sedan. Själv har jag svårt att ta till mig den informationen, för det är ju valfritt om man vill ansluta sig till fibernätet. Säg mig vad kommer att hända när mobilnätet blir mer utbyggt? För mig är valfriheten att ansluta till exempel datorn eller mobilen var som helst i vårt avlånga land.
 

De kom, sågs och drog vidare

Foto: ©N-E Nordqvist 2016.

De kom, sågs och drog vidare var rubriken, vilket speglar det som blev kvar i en hög. Snart är vintern (skrivet 20/9-16) här och det som göms i snö kommer fram i tö. Inte för att jag väntar, men jag hade förväntat mig lite mer finess i arbetet. Eller, var det så här det var planerat?
 

I fiberkabeln

Foto: ©N-E Nordqvist 2016.

De tunna, som ett hårstrå, som kan ge oss en en upplevelse inom data­tekniken telefon och mycket mer. Här kan jag bara visa en liten illustration vilket pillerjobb det är att få ihop allt. På den här bilden syns bara ett antal fibrer, alla med olika färgkordinationer. Blir det fel färgkombination till någon anslutningspunkt blir det extra mycket felsökning.
I den lilla avklippta kabelsnutten som jag fick ta del av finns 24 stycken fibrer omslutna av en liten tunn isolering av plast. En enda sådan här liten fiber ska in och anslutas i våra fastigheter. Ett pillerarbete att svetsa fibern mot den anläggning som ska monteras i det lilla huset efter cykelbanan.
 

Små fibrer som ska svetsas ihop

Foto: ©N-E Nordqvist 2016.

Om det var av By-Net eller Ip-Onlys montörer fick jag låna på plats deras skaltång, för att på ett överskott av kablar skala av ytterhöljet för att få fram själva fibern. Ändå så finns det ett litet tunt lager till som ska skalas bort. Det här får illustrera hur tunn fibern är gentemot en normal knappnål! de här blåa fibren ska svetsas ihop med de fibrer som är från övre bilden. Ett pillerarbete som fordrar en god syn och stor noggrannhet.

Dagen före hade de problem att ansluta till detta kopplingskåp

Foto: ©N-E Nordqvist 2016.

Den 18:e november 2016, ett par bekymrade representanter från de som ska bygga fiber i bygden hade problem. Ingen hade någon lösning på hur de skulle komma fram till den här platsen. Trots att bybefolkningen talade om att det redan fanns en plastslang dragen sedan ett stort antal år tillbaka.
Att lyssna är svårt, vill man inte det så går det inte, men till slut insåg nog de att byfolket visste bättre än det intilligenta folket. Det var nästan så att vi kunde på metern säga, var slangen ligger på en viss plats. Gå ner här och gräv sa vi. De grövre slangarna kom fram och under de två låg den före detta fiberslangen som ingen visste vem som ägde.
Spaden i backen får illustrera det hopplösa som ändå löste sig. Men fiber i slangen är inte draget medan sidensvansarna (en fågel) från norr drar fram över  bygden i en flock, och när de visar sig här, är vintern nära med snö och kyla.
 

Fiber in till fastigheterna

Foto: ©N-E Nordqvist 2016-11-15

På morgonen rullade det in en bil med släp, visserligen fick den arbeta i motlutet och stannade vid ett kopplingsskåp. Samtidigt var jag på väg ut för att hämta morgontidningen och fick ett litet samtal med de två som bröt mot vårt dalmål. De berättade att de skulle blåsa fiber i plaströren in mot de för närvarande nedlagda slangarna.
Kunde inte låta bli att tigga mig till en liten bit fiberkabel som blåstes in i plaströren. Här har jag skalat upp en bit av fibern för att andra ska få se hur fiberkabeln ser ut innanför det röda plastskalet. Runt själva fibern fanns en hel del gula trådar som gjorde att fiberkabeln blev relativt styv
Kameran såg det lilla dammkornet som jag inte ens såg med blotta ögat.
 
Så kan man konstatera att fibern blev inkopplad i fastigheten på utsatt dag enligt brevet från IP-Only den 30/11 2016. Men lite smolk i bägaren finns också, då det finns fastigheter som inte har fått en installation som är enligt riktlinjerna. Här har de fått göra om en installation för den har jag inte accepterat. Ännu mera smolk i bägaren, att i min omedelbara närhet finns två fastigheter som enligt avtalet inte fått sin fiber indragen, tittar jag lite längre bort ca 1,8 km, ja då står ytterligare sex fastigheter som enligt avtalet skulle ha fått fiber indraget senast 30:e november 2016, nu när detta skrivs fredagen den 13/1 2017. För mig blev det, de kom och sågs samt drog som en avlöning en fredag em.

Rester från min horisont

Foto: ©N-E Nordqvist 2017

Sista deaddagen då fastigheterna skulle vara anslutna till fibernätet i min närhet har passerat med råge. Fiberslangarna till den andra knutpunkten 186 mer längre bort plöjdes ner den 18 april 2017. Nu den 12 april 2017 blåstes fibern in i slangarna och den 14 maj svetsades fibern samman i det kopplingskåp i min närhet samman.

Sammanfattning: Det är tydligen en organisation som inte fungerar som håller på med att dra fiber likt som när Sverige elektrifierades för snart hundra år sedan.
E-post som IP-Only ber mig skicka in får man inget svar på. Mer än dåligt, vilket även genomsyrar ända ner till de som beställt fiber och arbetar med fiber.