Möte på cykelbanan vid Lekomberg

Foto: ©N-E Nordqvist 2014

Sörvik/Brunnsvik Socialdemokratiska förening vill medverka till att skapa möjligheter för en positiv och hållbar framtidsutveckling i bygden genom att: Ljusare och tryggare hos oss i Brunnsvik-Sörvik

Låt oss tillsammans bilda opinion för ökad trygghet och ett öppet landskap i vårt område Sörvik-Brunnsvik. Välkomna till en gemensam träff vid cykelbanan den 6 oktober 2012 där föreningen kämpar för öppen vy över Väsman (röj sly!). Där föreningen stod för korv med bröd, kaffe samt sång och musik av elever från sista årskursen på Brunnsviks Folkhögskola.

Vad hände sedan? Ett kort ord: "nothing".
 

Öppet landskap, kan det återställas?

Foto: ©N-E Nordqvist 2014

Genom ett privat initiativ så kom under någon vecka i början av februari 2014 att hända något positivt så att man kan börja ana hur det en gång i tiden har sett ut med öppna landskap.

Denna morgon vaknade jag att det var maskiner i drift någonstans. Gläntade bakom gardinen och såg något mellan träden, rullgardinen åkte upp med en smäll. Där på morgonen kunde jag se starka lampor lysa upp i den tidiga morgontimmen bland träden. Det var bara att hoppa i kläderna och ta med sig kameran för gå ner till till cykelbanan vid Brunnsvik och  dokumentera vad som har gömt sig under många år.
 

Några dagar senare vid kraftcentralen

Foto: ©N-E Nordqvist 2014

Nu har två privata intressen på eget initiativ öppnat landskapet för de närboende. Nu är det bara "dyngstacken" kvar att återskapa, det som finns kvar mellan de två privata markägarna. Ett område som röjdes omkring 1973 som nu har växt upp till den milda grad att det ser bedrövligt ut i vår närhet.

Röjningen vid kraftcentralen kommer att var till stor glädje för de boende i Lekomberg, som nu efter många år åter kan se glimtar av sjön Väsman.

Ännu roligare för mig var det att jag nu kunde, på så när, återskapa en bild som blev tagen för över hundra år sedan. På den ursprungliga bilden syns den 56 meter höga skorstenen som också visade att ångmaskinerna var i drift.

Den ursprungliga bilden sitter på en av de få skyltarna vid Lekomberg efter cykelbanan.