Sista resan mellan Ludvika - Nyhammar

frantag1.jpg (20026 bytes)

Foto:©N-E Nordqvist 1984

Sista resan för mig med tåget mellan Ludvika och Nyhammar skedde under sommaren år1984. Mycket nostalgi fanns i resan, man hade sett tågen komma och gå sedan 1940-talets mitt. Min första tågresa, startade i Brunnsvik och gick till Ludvika i februari 1945.
Nu, nästan 40 år senare fanns en möjlighet att få uppleva sista resan, samt att få dokumentera med kamerans hjälp hur det kunde se ut när resenären passerade de olika platserna längst bandelen.
Än en gång kunde man se hur sidospåret i Lekomberg såg ut med den då ombyggda banvaktstugan i bakgrunden ur en annan synvinkel, innan spåret försvinner för gott.

SWB-banans sista suck

rivning.jpg (20584 bytes)

Foto:©N-E Nordqvist hösten 1991

Många rallare hade ett styvt arbete när de drog fram SWB-banan förbi vår bygd med enkla redskap i början av 1900-talet. Med hjälp av en modern maskin raserade man sedan järnvägen på en kort tid. Där den en gång har blivit uppbyggd av flinka rallare, cirka 85 år tidigare.
Under hösten 1991 hade "rivningsrallarna" hunnit till Lekomberg med sin rivning av SWB-banan från Nyhammar till Ludvika. En epok gick i graven, men järnvägsbanken fick ett nytt liv genom att en populär och livligt trafikerad cykelbana anlades.
På SWB-banan kunde en familj från Stockholm besöka Stockholms Fjällkoloniförening i Fängenhällarna under en enda dag. Avresa från Stockholm på morgonen och kunna vara åter i Stockholm på kvällen.
Det var andra tider. Kliva på tåget i Brunnsvik och fara till Stockholm!