Lekombergsdagen den 3/6-2018

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Årets "lekombergsdag" hölls under söndagen vid utsiktspunkten vid Lekomberg under en av årets hittills varmaste dag. Temperaturen har hållits hög sedan islossningen på sjön Väsman som just denna dag låg nästan spegelblank, för de få aktiva försäljarna var det inte så skoj när den stora massan av besökare uteblev. Ett elfel från en trasig säkring inne i ett låst utrymme, ställde till det för arrangörerna, men det kunde lösas inom skälig tid.
Ludvika folkdansgille inledde lekombergsdagen med dansupp­visning. Dagen till ära var de klädda i sina vackra hembygdsdräkter. Men vad varmt det var att dansa i de dräkterna!
 

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Efter avslutad dansuppvisning så ställde deltagarna upp i  sina folkdräkter på led där ledaren presenterade folkdräkterna: från vänster, Vingåkers-dräkten, Bergslagsdräkten, Bergslagsdräkten (kvinna), Moradräkten x 2,  Bergslagsdräkten, Ludvikadräkten Grangärdedräkten x2 och Aspebodadräkten.
 

Stickade barnkläder

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

En liten ny nitsch var Barbros stickade barnkläder för de små barnen. Enligt kvinnfolket så var de väldigt fina för de små och synd att inte fler fick tillfälle att se de små mästerverken.
 

Keramik från bygden

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Kvinnfolket lämnade Anders för att titta på bilder i det gamla transformatorhuset som finns kvar sedan gruveran. Det var då jag passade på att ta bilden i det svåra fotoljuset.
 

Det obligatoriska baket vid Lekomberg

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Under många år har de ställt upp och bakat bröd till besökarna. Min fråga förra året hur går det med händerna, det verkade inte vara några problem i år heller då det gräddades för fullt i skuggan bakom några träd.
På hällen låg ständigt tre till fyra kakor med ekologisk mjöl som skulle gräddas. Det påmindes, som det var förr i tiden när de bakade "stomp" längst upp i Dalarnas fjällvärld en gång i tiden.
 

Foto: ©N-E Nordqvist 2018

Till underhållning från den uppbyggda lilla scenen spelade Willy's Washroom till publikens förtjusning.