Sörviks Handel, en efterträdare till Bröderna Nybergs

nybergs.jpg (21268 bytes)
Foto ©N-E Nordqvist 1980
De vita strecken på bilden är efter bilar/bussar som passerar när kameraslutaren är öppen
När Lekombergs gruva startade sin verksamhet var det inte tätt mellan butikerna. Under den tid som gruvan var i drift blomstrade affärslivet i bygden. Folket hade ju strömmat till och även om det fanns ett kooperativ handelsbolag, så fanns det plats även för den privata delen. Det stora affärshuset i Sörvik blev byggt år1917 av Albert Nyberg och gav plats för både affär och bostäder. Nybergs affär har med all sannolikhet spelat en social roll för många familjer i Sörvik med omnejd.

Patron Öhman på Sörviks Herrgård verkade lite som en fader för alla sina anställda. Öhman hade liksom inte tid att se hur den övriga familjen hade det. Om vi hamnade i trångmål med pengar, så var det svårt att få ut några. Men han hade affär i Ludvika, och där fick de arbetande ta varor så mycket vi ville. Det var många gånger som far och jag (Verner Lundberg) var i knipa och ville ha en tia. Det var till att fara till Ludvika och köpa en mjölsäck och sälja till Nybergs för den där tian. Denna manöver hände ibland. På detta vis kunde de få lite slantar. Men på detta sätt blev vi också jämt skyldiga Patron Öhman penningar.


Utanför affären

utanfor.jpg (16313 bytes)

Foto: ©N-E Nordqvist 1980-08

Varorna kom ju med lastbilar, som lastade av sina varor på lastbryggan utanför affären. Nästan allt man behövde i affären var man tvungen att bära genom affären och ner en våning till lagret. Omvänt när man behövde upp med varor så var det ner till lagret igen och hämta. Ett stort spring- ande i trapporna. Sedan Nybergs affär i Sörvik startade har den varit i samma byggnad och ägo till år 1974 då Sörviks Handel började sin verksamhet. I november 1980 stängdes dörrarna för gott  till sörviks­bygdens sista affär.