Om


Brunnsvik.webber.se och Lekomberg.se handlar om bygdens historia i byarna Norrvik, Brunnsvik, Lekomberg, Sörvik och Burens, samt andra närliggande byar och gårdar.Burens blandade bilder

Burens, blandade bilder

Utsikten från Burens över Sörviks böljande åkrar

Foto: Anders Granath mellan åren 1920-1930

Utsikten från Burens över Sörviks böljande åkrar var storslagen på den tiden då åkrarna var odlade med olika sädesslag och med vallodling som gav foder till alla djuren i stall och ladugårdar. Åkrarna på andra sidan av sjön har förändrats till ett bostadsområde. Medan åkern i förgrunden ser ut som den har sett ut under en lång tid. Vilken kan ses på bilden längst ner på denna sida.

Det vita huset på nuvarande Lövängsvägen


Foto: Anders Granath mellan åren 1920-1930

Vidstående bild är en förstoring av bilden som visas här ovan. Kamerans upplösning gör att det går inte att få denna bild skarpare. Det  vita huset byggt med den mörka gavelspetsen har numera adressen Lövängsvägen 14. Enligt Lantmäteriet är det antecknat att nybyggnadsåret är 1920. Bakom huset skymtar med gaveln vänd mot fotografen gården "Sexmans". Den som vill se en bild på detta hus kan klicka på länken "Sörvik II" på startsidan! Ett litet mörkt skräp på himmelen, under detta finns huset vid Fridslund (Röbacksvägen 56). Längst upp i högra hörnet skymtar husen på Röbacken. I mitten på bilden längst till höger skymtar man baksidan av stallbyggnaden efter Lövängsvägen.

Utsikt mot Burens från Rödfärgsgruvan


Foto: ©N-E Nordqvist 2005-11-17

Vad har Anders Granat stått och tagit föregående bilder? En liten fingervisning kan vara när man ser denna bild fotograferad från Rödgruvevägen. Den väg, som var förr landsvägen till Ludvika. Mellan kullen och sjön Burtjärn finns cykelbanan och nuvarande länsväg. Än i dag kan man se att en liten del av åkern är uppodlad och används.


Hästskjutsar i Burens

Foto: ©Anders Granath omkring år 1925

Det gamla originalnegativet har legat länge och väntat på att få sin lösning. Var har Anders Granath tagit bilden? Vägen i förgrunden? Många gånger man har åkt vägen mellan Norrvik och Ludvika med samma dåliga resultat. Till slut när man väl hade fått in bilden i datorn och med några knapptryckningar kunde förstora bilden, hittades ett järnvägsspår! Nu var lösningen nära, åkern mellan vägen och järnvägsspåret finns kvar än i dag. Nu började man leta efter fler detaljer, där mellan första och andra ekipaget finns bakom de lövade träden ett uthus. Uthuset hörde till banvaktstugan i Burens. Vi var helt enkelt i Burens, efter nuvarande länsväg.

Vad alla personerna i vagnarna är på väg finns ännu ingen förklaring, men vi kan väl anta att de är på väg  till någon festlighet vid till exempel Ludvika gammelgård kring midsommartid.

 

Gruvbolagets bil fotograferad vid Burens

Foto: ©Anders Granath omkring 1928-29

Den klassiska bilden på gruvbolagets bil. Här fotograferad av Anders Granath vid banvaktstugan i Burens. Tidigare har det uppgivits att det var en Buick. Med modern teknik kan man förstora den lilla triangeln på bakskärmen och där står namnet "NASH". Personerna på bilden är Albert o Herman Henneman samt chaufför Lars-Eric Ericsson. De båda damer är okända. Den här bilen av 1928 års modell använde Lekombergs Gruf AB ända fram till slutet på 1930-talet, då inköpte Lekomberg en ny Mercedes som direktionsbil. Bilen var parkerad i ett garage vid Hagalund i Lekomberg då den inte användes.


Framsidan på gruvbolagets bil

Foto: ©Anders Granath omkring 1928-29

Inslaget av tyska vänner var inget ovanligt för Lekombergs Gruf AB:s disponent Herman Henneman. Gruvbolaget byggde ju bland annat upp den stora villan i Lekomberg där Henneman senare kom att flytta in. Herman Henneman var dessutom mycket omtyckt av barnen i byn när gruvbolaget höll med stora julfester för barnen.

Anders Granath hade ju fått en tacksam uppgift att dokumentera både gruvan i Lekomberg och andra bilder åt gruvbolaget, varför plockade han då inte fram kameran när gruvbolagets chef stannar till vid Burens och låter sig förevigas med en för oss okänd kvinna vid sin sida? Vi vet att det var kvinnor från Tyskland här då Herman Henneman var ogift. Det måste nog ha varit ståtligt, när bolagets välputsade bil kom på de slingrande vägarna genom de olika byarna till och från Ludvika.

Samtliga bilder från N-E Nordqvist bildarkiv.
Redigerat 2019-10-19 N-E Nordqvist.