Ett vykort kan visa två sidor av en gruvas historia

Foto: © Gustaf Reimers omkring 1926-27

Ett vykort från brunnsviksfotografen Gustaf Reimers, där han skildrar en del av bygdens historia. Gustaf Reimers hade sin verksamhet i Gävle men återvände ofta till Brunnsvik under sommaren. Kameran var ju hans arbetsredskap och gruvan var ett kärt motiv för många fotografer. Lekombergs gruva var ju navet i den här bygden.
Här har dock G Reimers gått ut på Storgårdsnäsudden, en av de långa uddarna i sjön Väsman med kameran och riktade den in mot Brunnsvik och Lekomberg för att fånga ett vykort.

Ett av gruvans två ansikten

Foto: © Gustaf Reimers omkring 1926-27

Detaljförstoring från vykortet över Lekombergs gruva innan det nya anrikningsverket är färdigt. Man kan skymta det ljusa virket från stommen där de håller på med byggnationen av den nya delen. Hade det inte varit för en detalj med de två vykorten som man fastnade för. Identisk lika med sin text på framsidan och utförande på bilden och från samma negativ.

Gruvans andra ansikte

Foto: © Gustaf Reimers omkring 1926-27

Det som inte syntes på det officiella vykortet var dammet från krossen som stod som en sky över gruvbyggnaderna. Den officiella bilden som finns ute i handeln döljer den verksamhet som var. Inget ont i detta, men titta noga på föregående bild så syns det att den bilden är retuscherad. Det är duktigt gjort och det var vanligt att man förskönade bilderna.
Hade gruvbolaget ändå ett finger med i spelet då man inte ville visa den verkliga arbetsmiljön?
Citat: "Det var 4,80 på skiftet när Alfred och Anna satte bo, för åtta timmar, när far var i krossen så fick han 3,50 för tolv timmar i Lekom­bergs­krossen. För det var så dammigt så vi såg inte han, för vi var dit med mat åt han, för han var borta så länge. Sen i alla fall så slutade han i den där krossen och var med på den där kajen och lastade malmen, och då tog far sin dödsdom för han var den första som dog i silikos i Lekomberg. Så han lastade den där sligen, en 30 ton per skift för hand med en sådan där kärra. Du förstår vilket arbete. Sen fick han lungkatarr för att han hostade upp bara en sådan där svart slig.
- Var han gammal din far?
50-år gammal, som de andra gruvarbetare i Lekomberg. (Slut citat)
Källa: Bandinspelning N-E Nordqvist

Gruvområdet sedd från nästan samma plats, 80 år senare

Foto: ©N-E Nordqvist 2007

Där det gnisslade från linor och glödlamporna lyste svagt i anriknings­verket under de mörka nätterna är det nu tyst och öde. Naturen har åter tagit över på den plats som en gång i tiden var full av liv och rörelse.
Att återvända till udden på Storgårdsnäset, där Gustaf Reimers, för omkring 80 år tidigare har tagit sin bild över Brunnsvik och Lekombergs gruva, då först märker man och ser hur landskapet har förändrats.

Sidan har flyttas ut 2021-03 från ett annat dokument.